Restauratorze – reaguj na zmiany!
Wielu restauratorów cieszy się obecnie ze wzmożonego ruchu w swoim lokalu i korzysta zarówno z turystów odwiedzających jego okolice, jak i z mieszkańców chcących cieszyć się latem. Są jednak tacy, którzy zauważają spadek zarówno ilości gości w lokalu, jak i przychodów. Niestety czekają. Na to, że będzie lepiej, na bliżej nieokreślony w czasie wzrost ilości gości, na zmianę – realnie na cud.
Absolutnie nie jest to sposób na poprawne funkcjonowanie każdego gastro biznesu. Letarg powoduje tylko przedłużanie oczekiwania na coś, co może nie nastąpić. Tylko rezygnacja z bierności może to zmienić. Co zatem należy zrobić?
Oto 10 kroków do sierpniowego wyrwania się z letargu każdego restauratora.
- Zweryfikuj dokładnie sytuację u konkurencji – o różnych porach, w różne dni, by mieć porównanie.
- Sprawdź, czy menu Twojej restauracji (może np. po podwyżkach cen) jest nadal atrakcyjne dla gości.
- Spędź czas w swoim lokalu, by zobaczyć, czy załoga funkcjonuje poprawnie, a pojawiający się goście są obsługiwani w sposób w pełni ich zadowalający.
- Uruchom do działań swoje social media – one służą nie tylko do komunikacji z gośćmi, ale przede wszystkim do podnoszenia sprzedaży usług w restauracji! Potrzebujesz pomocy – napisz do mnie, zajmę się tym, co konieczne w tym zakresie.
- Przygotuj specjalne propozycje dla swoich gości – happy hours, rabaty, zestawy, promocje.
- Wypozycjonuj lub wypromuj swoją restaurację pod hasłami związanymi z restauracjami w Twojej okolicy – możesz wykorzystać do tego zewnętrzną firmę lub portale, np. www.GdzieZjesc.info.
- Zapisz się na kurs z marketingu restauracji – ta wiedza przyda się każdemu, kto w realny sposób chce promować swój lokal i widzieć praktyczne korzyści. Więcej informacji o szkoleniach, które prowadzisz, znajdziesz na stronie www.afmedia.pl.
- Każdego dnia zrób co najmniej jedną nietypową rzecz, która zainteresuje odbiorców Twoich usług – degustacja, wieczór z muzyką na żywo, spotkanie z wyjątkowym gościem w Twoim ogrodzie, weekend z nietypowymi daniami/inną kuchnią, etc.
- Zainwestuj w doradztwo specjalisty – nic nie da się zrobić bez odpowiedniej wiedzy, a to, co zainwestujesz, szybko zwróci się w postaci zwiększonej ilości gości.
- Zaangażuj siebie i swoją załogę w 100%! Nie czekaj na to, aż “samo się zmieni”. Zacznij działać już dziś, by Twoja restauracja przynosiła oczekiwane zyski, bez konieczności przeczekiwania złego okresu.
Powodzenia! Jestem do Waszej dyspozycji!