
Zaskakujący klucz do sukcesu restauracji
Kiedy wielu restauratorów łapie się za głowę zastanawiając, jak sprawić, by w lokalu pojawili się nowi goście, jest kilku, którzy odnaleźli klucz do sukcesu. Co nim jest?
Smaki, które pokochaliśmy dawno temu, dania przygotowywane tak, że podkreślają smak dobrej jakości produktów, a nie tuszują niedoskonałość techniki ilością dodatków, czy aranżacją – to właśnie prawdziwy klucz do sukcesu. Podkreślanie produktów ich naturalnymi atutami i niewielką ilością dodatków, pokazywanie, że to, co serwujemy już samo w sobie ma smak i wystarczy go „nie zepsuć”. Dobre mięso do steka nie wymaga za wiele pracy przed podaniem, a schabowy odpowiednio przygotowany nie musi mieć tony panierki na sobie.
Dlatego właśnie klasyka połączona z uwypuklaniem smaków za pomocą prostych, dobrych produktów sprawia, że goście chcą wracać do danego miejsca. Już nie tylko moda, czy przesadzone ambicje restauratora przełożone na kartę dań, ale szacunek do tego, co jest na talerzu sprawia, że wiemy, co jemy i z przyjemnością wspominamy smak dań, które nam zaserwowano. Zadajcie sobie pytanie – kiedy ostatnio zamówiliście w restauracji purée ziemniaczane rozpływające się w ustach i tak maślane, że miało się go ochotę zjeść samemu? Czekamy na powrót takich lokali!
Fot. visualhunt.com