
Wakacje nie dla restauratora!
To okres w roku, na który wszyscy czekamy – wakacje. Lato, ciepłe i długie dni, czas odpoczynku i łapania oddechu. Sporo podróżujemy i oczekujemy, że wszystkie miejsca, które odwiedzimy, sprawią nam ogromną przyjemność – zarówno hotele, pensjonaty, jak i restauracje. Niestety, dla wielu z restauratorów wakacje, to czas relaksu i odpoczynku od.. dobrego gotowania i poprawnej obsługi.
Okazuje się, że wraz z okresem letnim, pojawia się problem z załogą, której dni wolne przyczyniają się do utrudniania pracy. Wolne ma szef kuchni, kelner, a to ma swoje konsekwencje. Dlaczego? Bo w wielu miejscach ilość gości wcale nie spada, a są takie, gdzie zdecydowanie jest ich w tym czasie więcej. A szef restauracji zupełnie się tym nie przejmuje!
Wolniejsza obsługa, mniej troskliwa i pomocna, to dopiero początek dramatu wakacyjnego smakoszy. Niestaranie podane jedzenie, wątpliwej jakości składniki, bo liczy się ilość, nie jakość, nieadekwatne ceny wykorzystujące to, że akurat pojawili się turyści i muszą coś zjeść – tak do tematu pracy w wakacje podchodzi wielu restauratorów.
Jesteście na wakacjach z dziećmi? Przygotujcie im na wyjście kanapkę, by ich głód i płacz nie zmuszał was do natychmiastowego wyboru słabego lokalu. Zwracajcie uwagę na to, co w karcie przygotowano dla najmłodszych – warto byłoby, by nad morzem wasze dzieci mogły spróbować dobrej ryby, a nie tylko frytek i zapiekanek.
Korzystajcie z opinii pozostawionych o lokalu w Internecie – w przewodnikach, na Facebooku. Nie będziecie zaskoczeni! Wygoda stron dostosowanych do telefonów nie wymaga już ślęczenia przy komputerze. Można to zrobić tuż przed obiadem, czy wakacyjną kolacją.
Wymagajcie i nie dajcie sobie wmówić, że “mamy za mało załogi”, “skończyły się ziemniaki” – słyszycie coś takiego? Wyjdźcie do innego miejsca lub po prostu tam nie wracajcie i zostawcie swoją opinię, by ostrzec innych wakacyjnych smakoszy. Odwiedziliście smaczne miejsce – również o tym napiszcie, bo to bardzo pomaga.
Niech czas wakacyjny będzie dla Was prawdziwym odpoczynkiem i przyjemnością kulinarną.
Restauratorze, wakacje to nie czas odpoczynku od jakości obsługi i dań, które serwujesz – to czas ciężkiej pracy! Warto, byś każdego dnia o tym pamiętał!
Fot. visualhunt.com