Sprawdź, kim się otaczasz
Przygotowując materiał związany z problemami, jakie spotykają szefów kuchni, zwróciłam uwagę na jeden z ważniejszych elementów zarówno poprawnie funkcjonującej kuchni, jak i całej restauracji – załoga. To przecież ona stanowi filar restauracji i potrafi stworzyć miejsce warte wizyty lub wręcz przeciwnie – skutecznie zniechęcić do odwiedzania danego lokalu. Kiedy zatem ostatni raz na spokojnie przyglądnęliście się ludziom, z którymi pracujecie?
Zastanówcie się dziś na spokojnie, jaką załogą jesteście i odpowiedzcie na kilka podstawowych pytań:
- czy Wasi współpracownicy mają choć minimalną wiedzę o swojej pracy: produktach, składnikach, technikach, smaku, w ogóle – czy mają poczucie smaku i potrafią zauważyć, że coś jest przypalone lub podane nie tak, jak powinno,
- czy są otwarci na poznawanie nowych smaków i chętnie się uczą,
- czy potrafią mówić o jedzeniu i rozmawiać z gośćmi w taki sposób, by przekonać ich do danej potrawy,
- czy prowadzą aktywną sprzedaż i chętnie proponują dodatkowe potrawy gościom,
- czy tym, którzy pracują w kuchni zdarza się powiedzieć: słuchaj, byłem dziś na targu – zróbmy coś z dynią, bo już się zaczął sezon na nią lub widziałem dziś fajny program kulinarny – może spróbujemy nowego przepisu?
- czy są schludni i dbają o czystość oraz to, jak się prezentują – zarówno w kuchni, jak i na sali,
- jak często się uśmiechają,
- czy są pomocni i potrafią wesprzeć Was w pracy,
- czy są otwarci na udział w szkoleniach, konkursach,
- czy nie boją się prezentować swojej twarzy w social mediach mówiąc o Waszej restauracji,
- czy potrafią szanować swoją pracę,
- czy wiedzą, jak ważna jest współpraca w załodze?
Zwrócę się personalnie: restauratorze, czy Ty wiesz, czym w ogóle jest współpraca w załodze i jak istotnym elementem całego organizmu, jakim jest restauracja, ona jest? A może wciąż nie masz na nic czasu, a z ludźmi obok Ciebie po prostu się mijasz?
Dziś mam dla Was odrobinę inne zadanie domowe: przyjrzyjcie się ponownie swojej załodze, może zaproście ją jutro na śniadanie godzinę przed pracą i porozmawiajcie. Zastanówcie się, czy są ludzie, którzy nie powinni stać przy Was, a obok nich Ci, którzy powinni zostać bardziej docenieni. Bo w biznesie, jak w życiu – ważne jest to, kto Cię wspiera. Może pora trochę “posprzątać” i dobrać ludzi tak, by tworzyli zdrowy organizm. Wierzcie mi, goście to czują. Powodzenia!