Recent News

Newsletter

Error: Contact form not found.

 
Home / Wszystkie  / Błędy restauratorów  / Sprawdź, kim się otaczasz

Przygotowując materiał związany z problemami, jakie spotykają szefów kuchni, zwróciłam uwagę na jeden z ważniejszych elementów zarówno poprawnie funkcjonującej kuchni, jak i całej restauracji – załoga. To przecież ona stanowi filar restauracji i potrafi stworzyć miejsce warte wizyty lub wręcz przeciwnie – skutecznie zniechęcić do odwiedzania danego lokalu. Kiedy zatem ostatni raz na spokojnie przyglądnęliście się ludziom, z którymi pracujecie?

Zastanówcie się dziś na spokojnie, jaką załogą jesteście i odpowiedzcie na kilka podstawowych pytań:

  • czy Wasi współpracownicy mają choć minimalną wiedzę o swojej pracy: produktach, składnikach, technikach, smaku, w ogóle – czy mają poczucie smaku i potrafią zauważyć, że coś jest przypalone lub podane nie tak, jak powinno,
  • czy są otwarci na poznawanie nowych smaków i chętnie się uczą,
  • czy potrafią mówić o jedzeniu i rozmawiać z gośćmi w taki sposób, by przekonać ich do danej potrawy,
  • czy prowadzą aktywną sprzedaż i chętnie proponują dodatkowe potrawy gościom,
  • czy tym, którzy pracują w kuchni zdarza się powiedzieć: słuchaj, byłem dziś na targu – zróbmy coś z dynią, bo już się zaczął sezon na nią lub widziałem dziś fajny program kulinarny – może spróbujemy nowego przepisu?
  • czy są schludni i dbają o czystość oraz to, jak się prezentują – zarówno w kuchni, jak i na sali,
  • jak często się uśmiechają,
  • czy są pomocni i potrafią wesprzeć Was w pracy,
  • czy są otwarci na udział w szkoleniach, konkursach,
  • czy nie boją się prezentować swojej twarzy w social mediach mówiąc o Waszej restauracji,
  • czy potrafią szanować swoją pracę,
  • czy wiedzą, jak ważna jest współpraca w załodze?

Zwrócę się personalnie: restauratorze, czy Ty wiesz, czym w ogóle jest współpraca w załodze i jak istotnym elementem całego organizmu, jakim jest restauracja, ona jest? A może wciąż nie masz na nic czasu, a z ludźmi obok Ciebie po prostu się mijasz?

Dziś mam dla Was odrobinę inne zadanie domowe: przyjrzyjcie się ponownie swojej załodze, może zaproście ją jutro na śniadanie godzinę przed pracą i porozmawiajcie. Zastanówcie się, czy są ludzie, którzy nie powinni stać przy Was, a obok nich Ci, którzy powinni zostać bardziej docenieni. Bo w biznesie, jak w życiu – ważne jest to, kto Cię wspiera. Może pora trochę “posprzątać” i dobrać ludzi tak, by tworzyli zdrowy organizm. Wierzcie mi, goście to czują. Powodzenia!

No Comments
Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.