
Nowa karta dań w restauracji – podążaj za trendami!
Czy wiecie, że nie tylko status modnej restauracji, wnętrze odpowiadające aktualnym trendom, czy odpowiednio przeszkolona załoga mogą pomóc Wam w skutecznej sprzedaży? Okazuje się, że odpowiednio skonstruowane menu może zdziałać naprawdę wiele. Co to oznacza?
Czytelnie przedstawiona lista dań to dopiero początek. Warto dołożyć do karty oznaczenia, które dodatkowo pomogą w wyborze. To na przykład ikonki wskazujące na specyfikę dania – jego ostrość (np. papryczki), wiodący smak potrawy (symbol bazylii, czerwonego wina, białych warzyw), czy też możliwość zamówienia mniejszej porcji. Jeśli jest opcja, by dziecko otrzymało wybrane danie w niższej cenie – również warto oznaczyć to symbolem.
O czym na koniec warto pamiętać? Że tą Waszą modną kartę dań muszą bardzo dobrze (podkreślam bardzo!) wasi kelnerzy. To nie tylko wiedza o tym, co jest serwowane, ale również jak. I otwartość na wprowadzanie zmian, bo w dzisiejszych czasach odmowa zamiany porcji frytek na sałatkę, jest po prostu karygodnym błędem. Dobry kelner wie, jak sprzedać dobrze przygotowaną kartę dań – zadbajcie o to.
Tak więc jeśli otwieracie restaurację, przyłóżcie się do tego zadania bardzo poważnie – śledząc obowiązujące trendy w tworzeniu karty dań. Prowadzicie lokal już od jakiegoś czasu? Odważcie się wyrzucić stare menu i stworzyć je na nowo. Porzućcie dziwne nazwy, które przerażają gości, lub te zbyt proste, które nie rozbudzają zmysłów. Stawiajcie również na prostotę i chęć pomocy gościom, bo czasami wystarczy napisać, że halibut smażony jest w Waszym lokalu na maśle z dodatkiem trawy cytrynowej, a podawany z sałatką na bazie świeżej pietruszki z pomidorkami i orzechami – czytelnie, ciekawie, smacznie.
Działajcie! Czekamy na karty dań, które już same w sobie zachwycą nas, jako gości (nie tylko pięknym wyglądem, czy autentycznymi smacznymi zdjęciami), ale również wygodą w wyborze i sposobem wskazywania dań, które sprawią nam ogromną przyjemność. Powodzenia!
fot. visualhunt.com