Recent News

Newsletter

Error: Contact form not found.

 
Home / Wszystkie  / Błędy restauratorów  / Mały szczegół, który potrafi zniechęcić gości – rękawiczki gastronomiczne.

Tym razem poruszam temat nie bezpośrednio związany z marketingiem, ale mający ogromny wpływ na decyzję o ponownej wizycie w restauracji. Możecie być zaskoczeni, że taki szczegół jest bardzo istotny. I nie, nie planuję wdawać się w dyskusję, czy rękawiczki są potrzebne do pracy w kuchni, czy nie – każdy szef kuchni samodzielnie podejmuje decyzję w tym zakresie. Chcę Wam zwrócić uwagę na sytuację, kiedy ten kucharz, który ich używa, pojawia się w nich na sali i podaje w nich danie.

Nie dość, że złamane są wszystkie zasady związane ze sposobem podawania dań gościom – począwszy od estetyki, aż po zakres obowiązków, to dodatkowo taka sytuacja potrafi po prostu zupełnie zniechęcić do zjedzenia tego, co otrzymaliśmy! Najgorzej jest – i tu nie boję się narazić miłośnikom mody w kuchni – jeśli to “serwowanie” dania następuje w czarnych rękawiczkach. Prawdziwy koszmar gościa, który w pierwszym odruchu zastanawia się, czy osoba, która właśnie podaje czysty i schludnie udekorowany talerz ma na ręce czarne rękawiczki, bo przed chwilą czyściła ciężką chemią kuchnię albo pracowała w warsztacie samochodowym, czy kostnicy. Wierzcie mi, że są miejsca, które potrafią się kojarzyć gościom później już tylko z takim widokiem – czarnych rękawiczek! Otwarta kuchnia, piękne mięsa sezonujące się w lodówkach na widoku gości i… człowiek, który nie kojarzy się, jakby składał na talerzu przepięknego aromatycznego steka z modnymi dodatkami, a bardziej ma się wrażenie, że zabijał krowy przed sekundą i wkładał je do tych samych lodówek albo po prostu segregował śmieci.

Kochani kucharze, estetyka gości widzących Was w czarnych rękawiczkach bardzo cierpi! Nie znam kogoś, kto uznał osobę serwującą dania w takiej formie, jest w porządku. Ogromna ilość osób, gdy zadałam to pytanie, powiedziała mi, że jest to niedopuszczalne i zniechęca do odwiedzania takiego miejsca. Zdawaliście sobie sprawę, że taki szczegół, a może mieć ogromny wpływ na decyzję o powrocie do Was gości? Przemyślcie proszę chwilę, zanim kolejny raz wymuskany talerz wyląduje przed oczami gościa z ręką, która z estetyką nie ma wiele wspólnego, nawet jeśli gastronomiczna moda właśnie to Wam dyktuje. Kochacie takie rękawiczki i cenicie sobie bezpośredni kontakt z gośćmi? Po prostu zdejmijcie je przed podaniem jedzenia. Proste, prawda?

1 Comment
Post a Comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.