Coraz modniejsze sosy kluczem do sukcesu
Już nie wystarczy serwować dobrego burgera, by mieć pewność, że lokal zyska przychylność gości. Okazuje się, że według tego, co dzieje się poza granicami naszego kraju, sporym sukcesem staje się zaserwowanie posiłku z odpowiednim sosem. I to właśnie on, a konkretnie autorski przepis, który zadowoli kubki smakowe gości, sprawi, że restauracja zrobi kolejny krok do przodu w kierunku prawdziwego sukcesu.
Jakie sosy są teraz modne? Oczywiście oprócz gotowego Sriracha (tajski sos z przetartych papryczek chili z dodatkiem czosnku, octu, cukru i soli), w którym całkiem niedawno na nowo zakochał się świat, w parze idzie Romesco – sos, który pasuje tak samo dobrze do jagnięciny, kurczaka, steków, czy warzyw. Jak go przygotować – ten przepis warty jest odwiedzenia strony Eater (kliknij tutaj), na której jeden z lepszych szefów kuchni zdradza swoją recepturę.
Czym jeszcze mogą posiłkować się restauratorzy tworząc własne sosy? Warto pamiętać, by wykorzystywać nuty smakowe, które wracają do łask: masło orzechowe, oliwa rozmarynowa, majonez ze świeżą pietruszką, słodka cebulka, czarnuszka, niebieski ser z cytryną, limonka, kolendra, zielony pieprz, kimchi, tajska bazylia, karmelizowany burak… Inspiracji jest sporo, a z każdym sezonem pojawia się moda na nowe smaki – to właśnie z tego powodu dobry szef kuchni nie może zostawać przy jednym i tym samym. A Wy? Jakie sosy proponujecie swoim gościom?
Zapraszamy na nasze najbliższe szkolenie “Kuszenie od pierwszego wejrzenia, czyli jak stworzyć nowoczesne menu, które zmaksymalizuje sprzedaż w Twojej restauracji.”, podczas którego będziemy mówić nie tylko o obowiązujących trendach w menu, ale o szczegółach stojących za sukcesem każdej dobrej karty dań w restauracji. Do zobaczenia.
fot. visualhunt.com