Posted on 3 January 2022
5 noworocznych postanowień każdego restauratora
W Nowy Rok warto wejść z ogromną nadzieją uzupełnioną jeszcze większym zapałem do pracy. To nie tylko okres podsumowań, planów, ale przede wszystkim głośne powiedzenie postanowień noworocznych i silna wiara w to, że się spełnią. Co powinien obiecać sobie każdy z restauratorów na 2022 rok?
- Szacunek do gości, załogi i siebie.
Niech ten rok będzie rokiem używania dobrych produktów, rzetelnego dbania o zdrowie gości, poszukiwania nowych inspiracji i receptur, by menu zaskakiwało sezonowo. Niech stanie się czasem, kiedy wszelkie trudności pokonujemy wspólnie z załogą i chcemy nawiązać z nimi na tyle dobre relacje, by stworzyć team, który przetrwa każdą burzę. Niech praca w gastronomii nauczy nas też poświęcania czasu i dbania o siebie, by nie przysłoniła nam najważniejszych w życiu rzeczy i przede wszystkim potrzeb naszych najbliższych. - Inwestycja w wiedzę.
Niech przez cały rok znajdziemy czas na to, by więcej czytać, brać udział w kursach, szkoleniach, doszkalać też naszą załogę oraz inspirować siebie i innych, aby każdy dzień 2022 roku był pozbawiony monotonii i braku motywacji, a przepełniony chęcią rozwoju. - Budowanie społeczności.
Nauczmy się w tym roku nie tylko skupiać na sprzedaży produktów, ale przede wszystkim budować społeczność wokół restauracji. Dbajmy o gości, rozmawiajmy z nimi, poznawajmy ich – zarówno na żywo, jak i w relacjach w social mediach. Inwestujmy w Facebooka i Instagram nie, jak w zło konieczne, ale jak w kanał komunikacji, który buduje relacje między załogą restauracji, a potencjalnymi i regularnie odwiedzającymi was gośćmi. - Motywująca rywalizacja.
Nauczmy się obserwować zarówno bezpośrednią konkurencję, jak i restauracje oddalone od Waszej lokalizacji, ale mające podobny profil do Waszego, po to, by kreatywnie się inspirować. Zamiast zastanawiać się, jak odebrać sobie gości, spróbujmy zawalczyć o nich wspólnymi siłami – łącząc pomysły i tworząc akcje zrzeszające sąsiadów. Im bardziej będziemy się wspierać, tym więcej zyska na tym zarówno Wasz biznes, jak i biznes sąsiada. - Dbanie o przyszłość.
Wyprzedzajmy myśleniem to, co dzieje się wokół nas. Nie mówmy, że więcej gości nam nie jest potrzebne, że nowe rozwiązania dla restauracji nie są konieczne – postawmy na rozwiązania, które będą czymś w rodzaju buforu na gorsze czasy, a które dadzą nam skrzydła, gdy rzeczywistość wokół nas będzie zbliżona do tej, co kiedyś. Zaufajmy specjalistom i zacznijmy ich słuchać – odsuńmy w 2022 roku podejście, że wiemy wszystko. Wiedzy nigdy za mało, dlatego dajmy się wypowiedzieć ludziom, którzy wspierają nasz biznes, bez potrzeby stałej negacji i wdawania się w polemikę.
Skoro poprzedni rok nauczył wielu z nas pokory, niech ten nowy będzie czasem wzajemnego wsparcia, otwartością wobec innych ludzi oraz wobec technologii, chęcią podążania za trendami i prawdziwą otwartością na biznes, który ma już wiele za sobą. Trzymajmy się razem w tym roku drodzy restauratorzy!
0