Którą z kuchni świata warto zaserwować gościom? Poznaj badania preferencji.
Zapraszam Was do odsłuchania audycji “Którą z kuchni świata warto zaserwować gościom? Poznaj badania preferencji.” Link do materiału znajdziecie klikając TUTAJ.
Dziś mam dla Was bardzo odpowiedź na bardzo ciekawe dla wielu restauratorów pytanie: która z kuchni świata jest najbardziej kochana przez gości, a zatem warto wziąć ją pod uwagę szykując menu w swoim lokalu?
Przygotowałam dla Was badanie yougov.com z ubiegłego roku pokazujące najbardziej kuchnie lubiane przez różne narodowości. Pytano badanych, czy smakowała im kuchnia, którą próbowali. Dlaczego to badanie jest ciekawe, a dla Was – restauratorów bardzo istotne? W Polsce co roku otwiera się mnóstwo nowych restauracji serwujących kuchnie z całego świata. Wypadałoby więc, zanim podejmiecie krok związany z wyborem tego, co zaserwujecie swoim gościom, wiedzieć, czy zaproponować im te już znane, czy zaryzykować z wprowadzeniem nowej, egzotycznej kuchni.
Wracając do badań – ciekawostką jest fakt, iż mieszkańcy Filipin, Singapuru, Austalii, Tajwanu, a także Zjednoczonych Emiratów Arabskich są najbardziej pozytywnie nastawieni do kuchni, którą próbują. Najbardziej krytycznie podchodzą do tematu m.in. Huszpanie, Włosi, Tajowie, Chińczyczy i Japończycy, którym najwyraźniej po prostu trudniej dogodzić. A więc – jaka jest najbardziej kochana przez wszystkich kuchnia?
Włoska – lubi ją 84% badanych. Druga w kolejności jest kuchnia chińska lubiana przez 78% osób. Następnie japońska 71%, a po niej – tajska i francuska uznawana za smaczną przez 70% badanych.
Okazuje się, że wśród kuchni, które smakowały respondentom, wyróżniono również kuchnię hiszpańską, amerykańską, meksykańską, turecką, koreańską, grecką i wietnamską. Marokańska i libańska kuchnia zyskała uznanie mniej niż połowy badanych, a filipińska i peruwiańska co trzeciej osoby.
Jaki więc płynie dla Was – restauratorów – wniosek w tej sprawie?
Zanim otworzycie nowy lokal lub wprowadzicie nową kartę dań, warto przeanalizować, czy fakt, iż jesteście zakochani w jakiejś egzotycznej kuchni, przełoży się na zainteresowanie gości. Dobrze jest mieć również szacunek do chwili, w której zauważacie, że gości w lokalu nie przybywa lub jest po prostu za mało – może jedną z przyczyn jest to, co zaoferowaliście w restauracji, czyli kuchnia która nie przypadła im do gustu.
Nie zawsze Wasza podróż do Grecji i marzenie otworzenia greckiej restauracji w Polsce może się niestety sprawdzić – to pokazują badania, którym warto przyjrzeć się dokładniej. Pocieszeniem jest to, że my – Polacy – z każdym rokiem robimy się coraz bardziej otwarci na nowe doświadczenia kulinarne. To daje szansę tym restauratorom, który chcą zaproponować mniej szablonową kartę, jak pizza i pierogi. Nie mniej jednak Ci, którzy to robią, prawdopodobnie będą mieli po prostu łatwiej. Powodzenia przy pracy nad Waszą wymarzoną kartą dań.
Zapraszam do subskrypcji mojego kanału i do usłyszenia niebawem.
Źródło: https://yougov.co.uk/topics/food/articles-reports/2019/03/12/italian-cuisine-worlds-most-popular